Bányák

Ürömi kőbánya

A különleges éghajlati körülmények hatására a tengerben egyszerre képződött a mésziszap és az agyag. A kettő együttese hozta létre azt a kőzetet, melyet ma budai márgának nevezünk. A vékony kőzetrétegek és a közöttük elhelyezkedő agyagfilm arról tanúskodik, hogy a mészkiválás gyakran és periodikusan leállt. Ilyenkor csak agyag ülepedett le, mely elválasztja egymástól a rétegeket, mivel a kőzetté válás folyamatában a továbbiakban nem vett részt.

Ez a jelenség miatt, robbantás útján fellazított rétegek jelentős része 3-10 cm vastag lemezekre esik szét. Az agyag túlnyomó mennyisége a nagy duzzadó képességű mont morilonit. Ez rendkívül előnyös tulajdonsággal ruházza fel a kőzetet, mivel nedvesség hatására a felső 0,5-1 cm vastag rétegben a mont morilonit beduzzad és lezárja a víz további útját. A falburkolatként használt kőzetek így nem áznak át és nem vezetik be a falba a nedvességet.

A budai márga sokoldalú felhasználási lehetőségére már a rómaiak is rájöttek. Aquincum utcáit burkolták vele (Budapest), a XIX század végén cementet égettek belőle, majd az ezredforduló környékén megtalálták azt a felhasználási formát és területet, mely teljes valójában bontakoztatja ki a kő igazi esztétikai élményt nyújtó értékét. Napjainkban világviszonylatban kuriózumnak számító meleg színvilága miatt, a modern építészet egyik meghatározó díszítőeleme.

A kő az örökkévalóságot, értékállóságot és a szilárd, megingathatatlan időt jelképezi. Színeiben a mediterrán vidék házainak a hangulatát hozza el. A kőzetek színét a természetben a két, illetve három vegyértékű vas egymáshoz való viszonya határozza meg. Nedvesség hatására a kő, azonnal vízzáróvá válik, azonban impregnálni a szennyeződések, a könnyebb takarítás és az élettartam növelése érdekében mindenképpen érdemes.

urom1

Ezüsthegyi kőbánya

Az ezüsthegyi homokkő oligocén korú, tengeri üledék. Színe rozsdavörös, ezüstös, fehéres, néhol sötét sárgába hajló, fagyálló kőzet. Felépítésében kizárólagosan apró szemcséjű kvarckavicsok vesznek részt.

Régen malomkövek és köszörűkövek is készültek belőle. Feldolgozása ma is kézi megmunkálással, hasítással és faragással történik. Kvarctartalmából adódóan gépi megmunkálása költséges.

Történelmünk folyamán a kőre minden építészeti stílusban igényt tartottak. A XXI. század alkalmazói a végtelen erőt jelenítik meg vele, mely harmonikusan illeszkedik korunk építőművészetének szikár funkcionalizmusához.

Az ezüsthegyi kvarchomokkőből templomok, kúriák, villák lábazata, kerítések, támfalak sokasága, majd később teljes középületek, épülethomlokzatok, intézmények készültek. Kvarchomokkőből készült épületek régmúlt történelmi korokat idéznek. A kő az örökkévalóságot, értékállóságot és a szilárd, megingathatatlan időt jelképezi. A köveket impregnálni a szennyeződések, a könnyebb takarítás és az élettartam növelése érdekében mindenképpen érdemes.

ezusthegy1

Budakalászi kőbánya

A pleisztocén jégkorszak idején egy hosszú és keskeny édesvizű tóban keletkezett mészkő. A viszonylag nagy nyomásnál feltörő langyos források vizéből az alacsony nyomású környezetbe kerülve kémiai folyamatok során kivált a kalcium karbonát. A tóban dús vízi növényzet burjánzott. A növények a maradék CO2-t is kivonták a vízből, így a kialakult CACO3 a növények száraira és leveleire csapódott ki, ami rövid idő alatt kipusztította a azokat. A növények lágy részei elbomlottak és a helyükön maradt üregekkel létrejött a forrásvízi mészkövekre annyira jellemző lyukacsos szerkezetet. Színe lehet fehér, sárga, barna, vöröses árnyalatú.

Történelmünk folyamán a kőre minden építészeti stílusban igényt tartottak. A XXI. század alkalmazói a végtelen erőt jelenítik meg vele, mely harmonikusan illeszkedik korunk építőművészetének szikár funkcionalizmusához.

A kő az örökkévalóságot, értékállóságot és a szilárd, megingathatatlan időt jelképezi.

A köveket impregnálni a szennyeződések, a könnyebb takarítás és az élettartam növelése érdekében mindenképpen érdemes.

Felhasználhatóságát tekintve, bármely falrészlet, akár kerítés oszlopainak tetejére. Bármely kő lezárására szolgál, és nagyszerű éke lehet a belső díszítésnek egyaránt.

budakalasz1